Om bivax
Vaxet som används i Ockelbo Bis produkter kommer från biodlare i Ockelbo eller närområdet.
Innehåll i bivax
Bivax tillverkas av växtvaxer som blandas upp med binas sekret. Bivax har långa, mättade kolkejor, vilket ger det en lång hållbarhet. Det är mycket fett och vaxaktigt och har en stor skyddande effekt på huden på grund av vaxämnena. Bivaxet absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan och skyddar huden och bevarar värme och fukt. Det verkar lugnande på irriterad hud samt uppmjukande på torr och narig hud. Honungsdoften som finns i bivax består av närmare 50 olika aromämnen.
Bivax håller länge
Bivax som är 5 000 år gammalt har hittats och det har varit oförändrat. Det påverkas inte av vatten och det härsknar inte. I svenska ladskapslagar från medeltiden finns flera bestämmelser för att skydda biodlingen.
Honung i vaxkaka
Bivax i livsmedel
Bivax används för att få en fin och blank yta på godis, snacks, nötter, kaffebönor och kosttillskott i tablettform men också på frukt.
Bivax i kosmetika
För kosmetiska produkter används täckvaxet, det vax som bina täcker nektarn i cellerna med och som tas bort när honungen slungas. Det används som konsistensgivare i salvor, cremer, cerat, hårvax, läppstift och annan färgkosmetik.
Bivax i parfym
Doften av bivax utvinns och används inom kosmetikindustrin.
Kemtekniska områden
Bivax används också i skokrämer, möbelpolish och likande produkter där vaxet skyddar.
Gjutna vaxljus
Vaxljus
Under medeltiden användes vaxljus i kloster och kyrkor. Lågan från ett vaxljus är lugn och stilla och ljuset ger en diskret, behaglig doft. Vaxljus används ännu och antingen görs de av ihoprullade vaxkakor eller så gjuts de i formar.
Källor
Boken om biodling: Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR), Guldet från växterna: Finn Andersen, Vad är honung?: (SBR), shenet.se