Linnétagetes (Tagetes erecta eller Tagetes patula)

Linnetagetesen kommer från Linnés trädgård, i Linnés Hammarby, och blommorna är enkla och mörkt sammetsröda. Växten blir ca 50-70 centimeter på friland/i rabatt. Exemplaret som jag har i växthuset är nästan två meter hög.

Både den på friland och i växthuset har blommat under augusti och fortsätter in i september. De flitigaste besökarna är humlor och de står på kö för att komma in i växthuset på morgnarna.

Antalet växter som ger pollen och nektar minskar på hösten och det känns bra erbjuda en matig växt till humlorna och en graciös och vacker växt att njuta av under hösten.

I Linnétagetes producerar vissa kemiska ämnen i rötterna som har visat sig effektiv mot nematoder i vissa grödor.

Källor:
beta.floranorthamerica.org/Tagetes
https://www.runabergsfroer.se/?p=477

 

tagetes humlor

Humlor i Linnetagetes

 

Linnetagetes-närbild

Linnetagetes, närbild

 

Ålandsrot eller Alant (Inula helenium)

Inula-släktet består av fler än hundra arter och i de nordiska länderna finns ca 5 av dem. Ålandsrot, eller Alant, är en av dem. Växten hittade jag i Örtträdgården vid Mariakyrkan i Sigtuna som byggdes som en klosterkyrka och stod klar ca 1250.  Växten kom till Sverige med klostret som anlades där och den användes som medicinalväxt. Den blommar juli-september och växer upp till Södra Norrland och kan bli upp till två meter hög. Nektarhalten i växten är två och pollenhalten ett, på en tregradig skala.

Växten har bland annat använts som bröst- och magmedel. Enligt en annan källa har roten stärkande, uppiggande och svettdrivande egenskaper. Man gör dekokter och pulver av den.

Källor: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/inula/inulhel.html
Vilda växter i Norden, Torsten Lagerberg, band 4, 1958
https://alltombiodling.se/bivaxter/
Medicinalväxter, Caron och Clos Jouve, Tidens förlag, 1966

Alandsrot

 

Alandsrot namnskylt

Ålandsrot vid Örtträdgården, Mariakyrkan, Sigtuna

 

Gurkört, Borago officinalis.

Hela plantan doftar gurka och har därför fått namnet gurkört. Gurkörten blommar under juni-september och har mycket nektar, med ett sockerinnehåll mellan 19 och 52 procent, och en del pollen. Det är alltid trafik till den i trädgården av humlor, bin och andra flygfän. Produktionen av nektar är som störst runt klockan 13.00. Blommorna har en vacker blå färg och är fina att använda som dekoration på sallader, bakverk och liknande. Fröna innehåller gammalinolensyra och används därför också som medicinalväxt. Den självsår sig lätt och kommer ofta upp året efter det att man sått den och kan bli över 1 meter hög.

Källa: Bitidningen, nummer 6, 2014

gurkort ockelbobi

 Gurkört, blommande och i knopp

 

Lavendel, Lavendula angustifolia, har en underbar doft och används i parfymindustrin. Den trivs soligt och det klassiska är att plantera den tillsammans med rosor. Den blommar juli-augusti och har mycket nektar och en del pollen. Proteinhalten i pollenet är 19 %. Torkade lavendelblommor har använts för att hålla mal borta från kläder och för att sprida väldoft. De kan också användas för att dofta på för att främja insomnade, då den har en lugnande verkan. Blommorna används också i bakverk för dekoration och smak.

Källa: Bitidningen, nummer 5, 2015

lavendel ockelbobi

 Lavendel tilsammans med rosor

 

Både röda och svarta vinbär ger en del nektar när de blommar. Röda vinbär ger lite mer pollen än svarta. Vinbär är en bra växt att odla om man vill bidra med mat till bin och andra insekter under maj månad. Dessutom är den relativt underhållsfri, om man ger den en god start, och ger bär som är nyttiga för oss att äta. Vill man, av någon anledning, inte plocka bären så ser fåglarna till att de blir uppätna på hösten.

Vinbär går alldeles utmärkt att planera som häck.

Källa: Bitidningen, nummer 5, 2015

roda vinbar1

Röda vinbär

 

Brännässla, Urtica Dioica

Varför bränns nässlan?

Brännässlan har brännhår, som i förstoring ser ut som ett fint glasrör. När man vidrör nässlan bryts röret samtidigt som ett giftämne kommer ut och nässlan bränns. Det gör att nässlan får växa ostört och inte blir uppäten av t ex växtätande djur.

Brännässlan är trots brännhåren en växt användbar för människan. Någon lär har sagt, ”Om människan visste vilken läkande kraft som nässlan har så skulle de inte odla något annat”.

Nässlan är en nyttig bladgrönsak och en energikälla som innehåller gott om vitaminer, mineraler och fibrer. Kom bara ihåg att förvälla nässlorna eller torka dem före användning! Förvälld används den i pesto, pajer och soppor. Torkad används den till te, på fil och yoghurt och bröd.

Nässlan är förutom ett näringsrikt livsmedel milt urindrivande, svagt blodsockersänkande och stimulerande för blodbildningen.

Vissa fjärilar kan vara helt beroende av en enda värdväxt för att kunna överleva och bli en färdig fjäril. Så är det med både nässelfjäril och påfågelöga som har brännässla som värdväxt. När larverna väl blivit färdig fjäril föredrar de att äta från nektarrika växter. Finns det inte brännässla i trädgården eller i närheten så kanske dessa fjärilar inte kommer även om man har många nektarrika blommor.

Brännässlan växer vilt i hela landet på kväverik mark, ofta där gödselhögar funnits.

Källor:
Bilder ur Nordens flora, http://runeberg.org/nordflor/364.html
Naturens skafferi, Gertrud Edström, Vårt Skafferi Sverige, 2014
Junebys medicinalväxter, Hans-Bertil Juneby, Reformförlaget, 1984
Lista på värd- och nektarväxter för några dagfjärilar i Årsta Havsbad, Catarina Johansson, http://www.arstahavsbad.info/tsk/wp-content/uploads/2017/07/Växtlista-pdf.pdf , 2017
Vår flora i färg 1, fanerogamer, Ivar Elvers, Almqvist & Wiksell, 1968

Nasselfjaril

Nässelfjäril på Solhatt   

 Unga nasslor

Unga nässlor

Kryddväxter blommar sent på säsongen och har nektar och pollen till bin och humlor och andra insekter. Timjan/backtimjan och oregano är kryddväxter som väldigt många små blommor.

Backtimjan eller timjan blommar juli – september och ger mycket nektar och en del pollen.
Oregano (kungsmynta) blommar juli – september och ger mycket nektar och lite pollen.

Backtimjan och timjan används som krydda eller som medicinalväxt. Som medicinalväxt kan de användas vid akut eller kronisk luftvägskatarr, hosta, influensa och andra luftvägsinfektioner. Tag 2 teskedar ört per kopp, slå hett vatten över, låt dra i 5 minuter, sila och drick under några veckor.

Källor:
Bitidningen nr 5, 2015
Junebys medicinalväxter, 1984

Augusti - Backtimjan eller timjan blommar juli – september och ger mycket nektar och en del pollen - Ockelbo Bi

Blommande backtimjan

 Augusti - Oregano (kungsmynta) blommar juli – september och ger mycket nektar och lite pollen - Ockelbo Bi

Blommande oregano (kungsmynta)

 

Det finns många ängsblomster och några är humleblomster, ängsklocka, prästkrage, rödklöver och käringtand.

Bin, humlor, fjärilar och andra insekter behöver växterna för att leva och växterna är fina att titta på. Vi människor behöver i vår tur bin, humlor, fjärilar och andra insekter för att leva.

Lämna en bit gräsmatta oklippt och låt det bli en äng så gör du en insats! Allt eftersom sommaren går kommer det att växa upp ängsblommor som blåklocka och rödklöver i det oklippta. Man kan också så in ängsfröer. Tänk på att skaffa frö från svenska växter och leverantörer så de passar för våra insekter!

Blåklockan (ängsklockan) blommar i juli – september och har en del nektar och pollen till insekterna.
Käringtand blommar i juni – augusti och har en del nektar och en del pollen med mycket protein i.
Rödklöver blommar maj – augusti och har mycket nektar och pollen med högt biologiskt värde.

När blommorna vissnat så slår du, eller klipper, ner ängen och låter det slagna ligga i några dagar innan du tar bort det. Då fröar blommorna av sig – med sikte på nästa sommar!

Lycka till!

Juni och juli - Lämna en bit gräsmatta oklippt och låt det bli en äng så gör du en insats för bin, humlor, fjärilar och andra insekter, bild på blåklocka, ängsklocka - Ockelbo Bi

Ängsklocka (blåklocka)

 

Maskrosen är mycket viktig mat för bin och andra insekter nu. Om du absolut vill ta bort maskrosorna dem så låt dem få blomma först så att det mycket näringsrika pollenet som har ett högt biologiskt värde och också den mycket näringsrika nektarn kan få bli mat för insekterna.

När min mamma växte upp hörde hon en fågel som heter kornknarren på åkrarna. Jag har varken hört eller sett den. Och den har minskat kraftigt i antal jämfört med för knappt hundra år sedan. Den föredrar marginalområden inom jordbrukslandskapet med mer ålderdomliga och småskaliga brukningsmetoder vilka inte är så vanliga längre.

Kanske kan bin och insekter få bättre förhållanden om vi inte klipper bort alla maskrosor utan låter dem få äta det de behöver innan vi klipper bort dem.

Man kan också använda späda maskrosblad i sallader och själv få näring.

Källor:
Bitidningen nr 5, 2015
https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/100044

Maj - Ett bi som äter och samtidigt pollinerar det mycket näringsrika pollenet som har ett högt biologiskt värde  - Ockelbo Bi

Ett bi som äter i en maskros och samtidigt pollinerar

 

Sälgen är en livsviktig växt för bina under tidig vår, innan andra växter börjat blomma. Sälgen finns i många sorter och både som träd och buske. Den blommar under april-maj och innehåller stora mängder både nektar och pollen. Det pollen som sälgen har är av högt biologiskt värde för bin och andra insekter. Det är hanträden, de som blommar med gul färg, som ger nektar och pollen.
Sälg ses ju som sly på vissa ställen och om du ska ta bort sälg så spara några träd så att bina kan få nektar och pollen under tidig vår!

För oss människor är det dags att börja titta efter brännässlor! De inehåller många näringsämnen som vi behöver efter vintern. Ta ungefär en tesked torkad brännässla eller några blad av de späda färska nässlorna och koka i 5 minuter, sila av och drick som te.

Källor:
Bitidningen nr 5, 2015
Föredrag april 2014 om Växter vi erbjuder bina av Kirsten Jenssen, Länsstyrelsen Hallands län
Junebys medicinalväxter, 1984

April -Sälgen är en livsviktig växt för bina under tidig vår, innan andra växter börjat blomma - Ockelbo Bi

April - Sälgen är en livsviktig växt för bina under tidig vår

 

Här läggs löpande upp information om en viss blomma som är aktuell under året.

 

 

Ringblommor är fantastiska! Det kan finnas kvar några ringblommor i rabatten som inte gett upp ännu. De som ser fina ut går att använda till te.  Plocka tre-fyra blommor med någon centimeter kvar av stjälken och lägg i ett värmetåligt kärl. Koka upp vatten och häll det hett över blommoorna. Låt det dra i fem minuter, sila av det och drick! Ringblomsteet värmer gott!

De ringblommor som finns kvar nu kan man inte plocka för att torka och förvara eftersom de har stått ute i regn. Nästa sommar kan du plocka ringblommorna en dag när vädret är riktigt fint och torka dem luftigt så du har till nästa vinter!

November - Plocka de ringblommor som är kvar och använd i till te - Ockelbo Bi

November - Plocka de ringblommor som är kvar och använd i till te

 

I  trädgårdens arbetskalender ur Stora hjälpredan från 1949 står för oktober:

"Höstplanetering av träd och buskar utföres efter lövfällningen. Lökplanteringen fortsättes. Löv krattas ihop och lägges på komposten eller förvaras i högar för täckning i november-december. Undvik onödig krattning, särskilt på sådana platser där örtvegetationen under träd och buskar är beroende av det ständigt förnyade lagret av jord efter förmultnade löv."

Plantera buskar och träd och lökväxter som ger bina pollen och honung och dig goda fruker och bär och vackra blommor!

Körsbärsträd - Oktober - plantera buskar och träd för nästa säsong - Ockelbo Bi

Oktober - plantera buskar och träd för nästa säsong!

 

Ljung - september

Ljungen (Calluna Vulgaris) förekommer i hela landet och är en hedväxt. När den uppträder i skogar och ängsbackar visar den att marken är mager.

Den blommar under augusti och september månad och innehåller mycket nektar men lite pollen. Det pollen som finns har högt biologiskt värde för bin och andra insekter.

Honung från ljung är mörkare och mer smakrik än ljus sommarhonung.

Källa: Vår flora i färg 1 Fanerogamer, Ivar Elvers, 1985 och Bitidningen nr 5, 2014.

Månadens blomma – september – ljung - Ockelbo Bi

Månadens blomma – september – ljung