Biodling

Man kan välja att ha bin av olika orsaker. Har man en trädgård med många fruktträd och buskar är man intresserad av att få mycket frukt och bär och då kan man ha bin för att få extra hjälp med pollineringen vilket ger en god skörd. Bina hjälper genom sin pollinering t ex till med att äpplena blir runda och fina.
Man kan ha bin för att man vill hjälpa till med pollinering av växter i grannskapet, rent allmänt eller för att man tycker det är rofyllt att titta på bin.

Man kan vara biodlare i liten skala eller i stor skala. Om man vill ha en trädgård pollinerad behöver man en eller flera bikupor i den. Då är en bra start att anmäla sig till en kvällskurs i biodling för att lära sig hur bina lever, när under året man behöver lägga ner mer tid på biodlingen, vilka redskap man behöver, bihus (bikupor) att köpa eller göra själv, regler för att hindra smitta mellan bisamhällen och många fler viktiga saker.

Kurser i biodling anordnas av studieförbund.

Vill man odla bin storskaligt för att sälja honung i större mängd behöver man ha väldigt många bikupor. Det finns yrkesutbildningar, till exempel Yrkeshögskolan för biodling.

Bin vid bikupa - Ockelbo Bi

Bin vid bikupa

Bin

Bin samlar nektar från blommor och flyger inte till saft och andra söta saker som getingar gör.

Om man har låga blommor (som vitklöver) som bin tycker om kan man av misstag trampa på dem. Bin kan bara sticka en gång för de blir av med sin gadd när de sticker och sedan dör de. Getingar kan sticka upprepade gånger utan att förlora gadden.

Bi som dricker - Ockelbo Bi

Bi som dricker