Växter för bin och andra insekter
Honungsbin, andra bin, fjärilar, humlor och andra insekter behöver växter för att överleva. Vi människor behöver insekterna för att överleva.
Insekterna behöver en mångfald av växter dels för att kunna ha mat under hela säsongen men också för att få i sig de näringsämnen de behöver.
Om vi inte hade insekter som pollinerar så skulle vi få leva på ris, bröd och gröt i princip. Vilket skulle betyda att vi inte skulle få de näringsämnen som vi behöver.
Människan har skapat en miljö där insekter inte har lika lätt att klara sig som tidigare men vi kan hjälpa bin och andra insekter på ganska enkla vis. Här följer några enkla tips. Ett urval av växter som bin och andra insekter tycker om finns nedan.
Bi i gurkört
Gräsmattan
Klipp gräsmattan på morgonen eller sent på kvällen när bina inte är i farten.
Bi i maskros
Om du har vitklöver och maskrosor i gräsmattan så klipp inte hela på en gång. Klipp halva åt gången, då kan bina fortsätta äta och den andra halvan hinner växa till sig så att de får mer mat snart igen. Både vitklöver och maskros är viktiga växter för bin.
Växter för gräsmattan
Snödroppe, krokus, scilla (blåstjärna), maskrosor (största favoriten), röd- och vitplister (stora favoriter hos bina), brunört, vitklöver, rödklöver och fetknopp (bina älskar dem).
Häcken
Plantera en häck som blommar. Eller plantera en del av häcken med växter som blommar. Då bjuder du bin och insekter på mat.
Spirea
Bra häckväxter för insekter är snöbär, häggmispel (bina älskar dem, de har söta ätbara bär), aronia (kan du göra saft på), vide (sälg) hanbuskar, praktspirea, vinbär, krusbär.
Ölandstok och vresros är också bra fast de inte är binas favorit. Men de ger mat sent på säsongen.
Röda vinbär
Vinbär. krusbär (bifavorit), prydnadssälg, vinterkornell (blommar tidigt), körsbärskornell (goda bär men blommar tidigt, kan vara känslig i vårt klimat), rönn-, prakt- och plymspirea (plymspirea ger gott om pollen), rosenkvitten, häggmispel och aronia.
Perenna växter och lökväxter
Krokus
Snödroppe, krokus, scilla (blåstjärna), pärlhyacint, fetblad, fackelblomster, stockrosor, praktlök, praktvädd, lungört, gurkört, blåeld, vallört, kärleksört, rosenrot och blågull.
Scilla (Blåstjärna)
Sommarblommor
Stäppsalvia
Strandkrassing, honungsfacelia, blodklöver, blåklint, vädd, sommarmalva (läkemalva), atlasblomma, stäppsalvia (favorit), lavendel, bolltistel, röd solhatt, strålöga, aster och dahlia.
När man ska välja aster eller dahlia att plantera ska man inte välja de stora fyllda blommorna om man vill hjälpa bina. De har manipulerats och man har tagit bort nektar och pollenställena för att få stora fyllda blommor men de ger ingen pollen och nektar och är inte intressanta för bina.
Atlasblomma och rölleka
Köksträdgården
Gräslök
Timjan, kungsmynta, mejram, basilika, mynta, salvia, gräslök, gurkört, ärter och bönor, blommande jordärtskockor (ger bra nektar och pollen på hösten), kålarter och lök och purjolök och sparris (bästa pollenväxten på sommaren. Viktigt att också ha hanblommor.)
Backtimjan
I frukthagen
Bigarrå, surkörsbär, vinbär, krusbär, äpple, päron, rosenkvitten, aronia, hallon (stor favorit) och björnbär (kort växtsäsong här i Sverige).
Körsbärsträd
Vårdträd
Pil/sälg är en mycket viktig biväxt på våren (hanexemplar), bigarrå, lönn, äpple, päron, kastanj och lind.
Äppelträd
Större odlare och bönder
Som större odlare eller bonde kan man kombinera sin verksamhet för att underlätta för bin. Alsikeklövern är bättre än rödklöver ur bisynpunkt, därför kan man så in klöver eller honungsfascellia, så in låg klöver i spannmål, så in blommor i sprutfria kantzoner, så blommande växter på svårtillgängliga åkermarker som honungsört, ha blomstrimmor mellan markerna (inte bara bin utan andra nyttodjur som äter skadedjur gillar det), så in saneringsgrödor som vildsenap, oljerättika, tagetes för att få bort nematoder. Oljerättikan har både bra pollen och nektar.
Vänta med klippning tills blomningen är över.
Längs vägrenar
Vänta med klippning tills blomningen är över.
Källa
Föredrag april 2014 om Växter vi erbjuder bina av Kirsten Jenssen, Länsstyrelsen Hallands län samt Bitidningen nr. 3, 2016.